Receptek

A grillrács legyen tiszta, erre mindenképpen szánjunk időt, kell hozzá egy drótkefe és némi elszántság,de mindenképpen csináljuk meg, mert ellenkező esetben a rácsra korábban odaégett zsírok és mindenféle oda nem való cucc nagyon kellemetlen ízekkel pakolja tele a grillezni kívánt húst és az egész mehet a kukába. Komolyan! Ne lógjátok el ezt a feladatot!

A húst vegyük ki a hűtőből grillezés előtt minimum egy órával, szobahőmérsékletű húst szabad csak grillezni. A húsokat soha ne mossuk, hanem csak papírtötlővel itassunk le róluk minden nedvességet. Nyilván ez a pácolt húsokra nem vonatkozik!

A faszén vagy a brikett begyújtásánál soha de tényleg soha nem használok begyújtófolyadékot, olyan kellemetlen ízek és hát, anti-aromák költöznek be vele a húsba, amit egyszerűen nem tudok elviselni. Elsődlegesen a looftlighteremet használom, ami gyakorlatilag egy brutális hajszárítóra hasonlít és még a gyufát sem kell használni hozzá, vagy ha ez a kincs nincs éppen nálam, akkor jöhet a jó öreg gyújtós és az alkar réme, a legyezés...

Ha lassabban készülő húsokat sütünk érdemes kísérletezni a különböző füstölőfákkal. Plusz izgalmas aromák és illatok költöznek ilyenkor a húsba, és ha jól választjuk meg a fát, akkor egyszerűen zseniális lesz a végeredmény. Sertéshez én szívem szerint a hazai gyümölcsfákat és a hikorit javaslom. Ha azt szeretnénk, hogy lassan égjen le a füstölőfánk, akkor áztassuk vízbe, majd alaposan csepegtessük le.

Csak teljesen száraz húst grillezzünk – legalábbis nyílt láng vagy direkt hő felett. Víz, egyéb, nem marinád jellegű nedvesség ne legyen a húson, mert nem indul be az ún. Maillard reakció, azaz a tökéletes kéreg kialakulása a hús felszínén.

Direkt-indirekt, azaz kétzónás sütés. Csak a grill egyik oldalán gyújtsuk be a faszenet, brikettet, vagy ad abszurdum a gázt. A direkt hő fogja garantálni, hogy gyönyörű barna lesz a húsunk és a kívánt kéreg kialakul rajta, bent tartva ezzel az ízeket, aromákat. Általában rövid sütési idejű húsoknál alkalmazzuk csak ezt a zónát vagy pedig ún. kéregkészítésre.

A másik lesz az indirekt zónánk, ahol pihen a hús vagyis kíméletesebben készül el, ha már megvan a tökéletes kéreg. Plusz az indirekt zóna tökéletes menedéket nyújt húsaink számára a felcsapó lángok elől, így lesz hol biztonságba helyezni őket.

 

• Kolbászok, grillkolbászok, grillerek
A kolbászokat sütés előtt mindenképpen ajánlott finoman megszurkálni, így nem fognak szétrepedni sütés közben. Ezeket is a grill indirekt részén sütöm, így relatíve lassan, de tökéletesre fognak készülni. Fontos: soha ne hűtőhidegen tegyük őket a rácsra!

• Szalonnák
A szalonna grillre nem való, pontosabban mégis, ha a rácsra platnit teszünk, így nem arról fog szólni a szalonnasütés, hogy magasra csapó lángok közül próbáljuk biztos helyre menekíteni malacunk zsíros kincseit. Legjobb egyébként nyárson, a parázs felett, soha nem a lángba tartva megsütni őket.

• Tarja sütése
A tarjákat úgy kell sütni, mintha érlelt marhát sütnénk és tökéletes lesz! A cipőtalp nem a kívánt eredmény. Direkt részen oldalanként 2-3 perc, majd lefedve az indirekt részen újabb 6 perc és utána pihentetni. Ekkor lesz igazán szaftos és tökéletes!

• Bacon sütése
A bacont nem rácson hanem vagy erre a célra szolgáló eszközön, vagy a rácsra helyezett platnin sütjük.